[O1] Pompa podciśnieniowa turbiny ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lleeoo
    Classic
    • 2012
    • 1

FYI
    Amerykanie skarżą się na wycieki paliwa pojawiające się w silnikach wysokoprężnych 2.0 TDI montowanych w kompaktowych modelach Golf, Jetta i Audi A3. W skrajnych sytuacjach mogą one doprowadzić do pożaru
  • moet
    Classic
    • 2010
    • 1

Witam maniakow Skodzianki

Mam pewien problem z autem i chciałbym poprosić Was o rade/opinie.
    Model: Skoda Octavia 1.9 tdi 110 km, 2003r. Przebieg: 175 000km

Od pewnego czasu zauwazylem niepokojace oznaki:
    - czasem jak zapalam to chodzi nierowno. czuc drgania, a wskazowka obrotomierza faluje z amplituda ok 1-2mm..
    - spadla troche moc (ale nie zawsze, czasem mocy jest troche mniej, czasem wiecej)
    - sa wibracje silnika przy wyzszych obrotach - mam wrazenie jakby bardziej sie trzesl niz wczesniej
    - raz sie zdarzyło że totalnie stracił moc. Coś jakby trzymało go z tyłu. Po zatrzymaniu i zapaleniu po godzinie wszystko było ok.

Pojechałem do mechanika, podpielismy komputer - nic nie wyszlo.
    Po odkreceniu, w zaworze podcisnieniowym (tym czarno/bialym) byly kawalki rdzy.
    Mechanik poradzil wymiane pompy podcisnieniowej(przy turbinie) i zaworu+wyczyszczenie ukladu.
    Pompa z wierzchu wyglada w miare ok, ale nie wiadomo co tam jest w środku.

Moje wątpliwości i pytania:
    - Czy myślicie że to dobra diagnoza ? Nie chce wywalać 400-500 zł na pompe jeśli to nie to.
    - Czy przy takim przebiegu - 175000km - nie lepiej jest zrobić od razu regeneracje turbiny ? Czy ta pompa podcisnieniowa nie wchodzi w skład turbiny ? Jak auto ma lepszy okres, to ciągnie dobrze.

Komentarz

Pracuję...